7.2 C
Loznica
24. 4. 2024.

Starship konačno poleteo u svemir – Pogledajte spektakularni snimak lansiranja

Planirano probno lansiranje rakete Starship kompanije SpaceX, koju predvodi Ilon Mask, odloženo je zbog zamrznutog ventila koji je otkriven u ponedeljak. Međutim, očekuje se da će se lansiranje ponoviti uskoro, tokom “prozora za lansiranje” koji će biti otvoren sat vremena u Teksasu.

Starship je visoka letelica od 120 metara koja će, ako uspešno bude lansirana, biti ključna u planovima SpaceX-a za povratak astronauata na Mesec do 2025. godine. Starship ima pogonsku raketu Super Heavy koja će biti uključena u prvo lansiranje celog sistema. Nakon današnjeg lansiranja, planira se da se Starship i Super Heavy spuste u more, a u budućnosti će se ove rakete vraćati na Zemlju kako bi se više puta koristile.

Mask ima velike planove za Starship, uključujući i slanje letelice na Mars. Kako bi to ostvario, planira se da se Starship dopuni gorivom na orbiti, iz drugog Starshipa. Ovo bi moglo da dovede do značajnog smanjenja troškova misije na Mars, a ova tehnologija bi mogla da se primeni i za druge svemirske misije.

Pogledaj video

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime