20.7 C
Loznica
1. 10. 2023.

Na današnji dan, 7. maja 1685. godine vođena je čuvena bitka na Vrtijeljci u kojoj je poginuo harambaša Bajo Nikolić – Pivljanin, koji je sa svojim hajducima došao u pomoć branilcima Vrtijeljke u želji da spreči prolaz turske vojske ka Cetinju.

Povod njegovom odmetanju piše se pesmom, premda neodređeno. To su bile naše najteže godine. Vladika ispod Orlova krša bio je jedina još preostala snaga, pa i on “sirak tužni bez iđe ikoga”. Katunskoj nahiji bio je dosta vezirski Skadar, te da se i ne obazre na druge. Na ova tvrđenja upućuju sve pesme o njemu, svekoliko živo predanje o svetloj njegovoj ličnosti kao i mišljenje vladike Rada. Osim toga i njegovih borbe. Nije se on potrudio na Nevesinje da ubije bega Ljubovića pljačke radi no da smakne rajinog nasilnika. Nije on do Pljevalja dopirao da jagmi ovce od Turaka za Risan, no da i tamo osokoli i osveti raj.

Sunce jako, na visoko li si,

Striko Bajo, na daleko li si!

Ovako je pevala Baju ugnjetavana rajna. Prema tome Bajo Pivljanin je bio svesni buntovnik, nacionalni revolucionar, čovek koji je za viši cilj napustio svoje ognjište. Nesumnjivo pametna i stalozhena snaga, uređivač i mudar četovodja, političar. Valjalo je mnogo opreznosti dok se izadje na glas.

Bajo je trčao svuda gde je njegova pomoć bila potrebna, imao je bezbroj sukoba i borbi, štitio Pivski manastir i svakoga Srbina gde je mogao stići. Dočekao je Turke na Vrtijeljci iznad Cetinja, gde je i slavno poginuo sa svima svojim drugovima.

A Njegoš je zapisao:

Soko Bajo su tridest zmajevah

mrijet neće dok svijeta traje.

Dočekaše Šenđera vezira

uvrh ravne gore Vrtijeljke

i klashe se ljetnji dan do podne.

Ne kće Srbin izdati Srbina

da ga svijet mori prijekorom,

trag da mu se po prstu kažuje.

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime