25.7 C
Loznica
28. 5. 2024.

LEPE VESTI – Vantelesna oplodnje za žene do 47 godine

Odnosu na one koji ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program VTO na teret države

Kako je rekla Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi, pre mesec dana je održan sastanak sa Udruženjem za vantelesnu oplodnju “Roda” na kome je predsednik Privremenog organa Vidoje Petrović kazao da se planira produženje VTO za žene sa 45 na 47 godina, što je i učinjeno.

“Na njegovu inicijativu izmenili smo odluku koju je Privremeni organ usvojio tako da sada ovakvu podršku mogu dobiti žene koje nisu navršile 47 godina, a novina je i da podnosioci ne moraju više da budu samo bračni i vanbračni parovi, već i žene bez partnera. To sve važi za one koji ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program VTO na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. On nekada odbije i ljude koji su mlađi, zato što su im nalazi lošiji, a mi do sada imamo osam rođenih, zdravih beba, dok tri čekamo, a roditelji su ljudi za koje je Fond smatrao da imaju manje šanse.

Praksa je pokazala da su se javljali za VTO i oni koji nisu ispunjavali dosadašnji uslov da par ima prijavljeno prebivalište najmanje tri godine na teritoriji grada Loznice.

Desilo se da imamo ljude koji su oženili Ukrajinke, Kubanke, ili su im žene iz inostranstva i još nisu dobile naše državljanstvo. Sada podnosilac zahteva, žena, ili muškarac, ili sama žena treba da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji našeg grada najmanje tri godine, a izbegla i interno raseljena lica toliko dugo boravište.

Sve informacije mogu se dobiti u Odeljenju za društvene delatnosti, radnim danima od 7 do 15 časova, kod Rose Savić. Inače, maksimalan iznos za VTO koji se može dobiti je i dalje 350.000 dinara”, rekla je Glišić Matićeva

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime