21.3 C
Loznica
18. 7. 2024.

11. april 1999. poginula je Bojana Tošović stara 11 meseci, najmlađa žrtva NATO agresije, zajedno sa svojim ocem.

Bojana Tošović (1998-1999) je najmlađa žrtva agresije na SR Jugoslaviju tokom proleća 1999. godine, kada su NATO avioni bombardovali Srbiju i Crnu Goru u zločinačkoj akciji koju su nazvali “Operacija plemeniti nakovanj”.

Mala devojčica Bojana je poginula zajedno sa svojim ocem Božinom, na Uskrs 1999. Majka Bojana u sedmom mesecu trudnoće je teško povređena a 17. juna rodila je devojčicu Anđelu. Najmlađa žrtva NATO agresije Bojane Tošović i njenog oca Božina.

Tragedija se dogodila 11. aprila 1999. u selu Medare, na putu između Podujeva i Kuršumlije. Tokom agresije na SRJ, za 78 dana poginulo je 78 dece, a među njima je i mala Bojana, koja je imala svega 11 meseci života.

Za te užasne zločine niko nikada nije odgovarao. Šta više, zvaničnici Srbije uglavnom okreću glavu od nesreće sopstvenog naroda, a tužbe za zločine protiv NATO generala i sekretara nisu nikada ušle u proceduru, jer su posle 2001. godine proglašene ništavnim.

Na veliki pravoslavni praznik Velika subota, iznad Medara, kuršumlijsko selo koje se nalazi na granici između Centralne Srbije i AP Kosova i Metohije, avioni NATO pakta istovaruju svoj smrtonosni teret po peti put za deset dana. Porodica Tošović se sklonila u podrume svoje kuće, jer su bili u strahu da bombe ne pogode i njihovu kuću, a i plašili su se za Mariju. U kasnim večernjim satima, kada se ponoć već bližila i čekao se Vaskrs, najradostniji hrišćanski praznik, sirene su zlokobno najavile katastrofu. Bombe su počele da padaju na Medare i uništavaju civilne objekte. Dok je Božina pomogao supruzi Mariji da ode do podruma da je skloni, on se vratio po ćerku Bojanu i uzeo je u naručije. U tom momentu bomba NATO aviona pada na kuću Tošovića.

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime