29.6 C
Loznica
16. 6. 2024.

APOKALIPTIČNE SCENE ŠIROM SRBIJE Poplavljene kuće, uništeni putevi, spasioci evakuišu građane, među njima i deca, u čak 26 opština vanredna situacija

Apokaliptične scene nakon obilnih padavina stižu iz svih krajeva Srbije – poplavljene su kuće, njive, uništeni putevi, bujice nose sve pred sobom! Građane zarobljene u poplavama evakuišu spasilačke ekipe, u čak 26 opština proglašena je vanredna situacija, a zbog nepredvidivih bujica savet ljudima u najkritičnijim područjima je da ne izlaze napolje.

Obzirom da je RHMZ već izdao hidrološko upozorenje za slivove Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka upozorivši na moguća izlivanja i manje bujice spasilačke ekipe su na oprezu, i već su na terenu.

Rađevo selo kod Valjeva od juče je skoro odsečeno od ostatka civilizacije, a nabujala Kolubara juri niz korito centrom grada, budeći sećanje na 2014. godinu kada je reka odnela deo velikog šetališta Jadar i poplavila ceo grad, pričinivši veliku materijalnu štetu.

Evakuisani građani, međ njima i deca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine, evakuisali su ukupno šest osoba, od kojih dvoje dece.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ-a. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192 – poručio je načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić.

– Vanredna situacija je na snazi za celu teritoriju gradova Loznica i Jagodina i opština Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja i Trstenik; deo teritorija Grada Šapca i Užica, opština Paraćin, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Ćićevac, Ražanj, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Čačak, kao i deo teritorije u Svilajncu – rekli su za “Blic” iz MUP-a.

Najkritičnije u Čačku

– Tokom prošle noći i u jutarnjim satima najkritičnije je bilo na teritoriji gradova Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih kišnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte. Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija – rekao je Gagić.

On je naglasio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i vatrogasno-spasilačkih jedinica od početka perioda obilnih kišnih padavina konstantno na terenu i reaguju u slučaju nastanka poplava radi spasavanja ljudi i materijalnih dobara, kao i na otklanjanju posledica nastalih poplava – saopšteno je iz MUP-a.

.

Prema njegovim rečima, od početka obilnih kišnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali su 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi.

Bujice paralisale više mesta u Srbiji

Izlivanje reka iz korite, bujice, ali i jaka kiša napravile su velike probleme u Čačku, Aranđelovcu, Prijepolju, Somboru, Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu, Žiči, Šabačkoj Kamenici, u Šimanovcima u Beograd.

Situacija nije ništa bolja ni u Jagodini gde je reka Belica skoro izašla iz korita. Veliki problem u Jagodini je, čini se, smeće koje je nabujala voda nanela i tako zakrčila dalji tok rek. Zbog toga su angažovani bageri viljuškari koji uklanjaju smeće i oslobađaju tok reke.

Izvor: blic.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime