9.9 C
Loznica
23. 4. 2024.

“DA LI JE TREBALO DA UBIJEMO NEKOGA?!” Burna rasprava u Skupštini Srbije, Brnabić poziva na izbore, Gašić o masovnim ubistvima: Hapsili smo, šta drugo da radimo?

Skupština Srbije nastavili su danas sednicu na kojoj se razmatra vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni.

Sednica je počela postavljanjem pitanja poslanika, a nastavljena raspravom. Njoj prisustvuju i ministri u vladi kao i premijerka Ana Brnabić, koja je između ostalog, odgovarala na kritike opozicije.

– Nemojte vi da kadrirate koji je ministar odgovoran, hajmo onda na izbore – poručila je ona.

To je ponovila nekoliko puta, gde bi se sučelili programe.

– Verujem da ćete uskoro na vlast. Neke od nas ćete u zatvor. Dobro, evo ja ću na doživotnu robiju. To je vaš izborni program i to je borba protiv nasilja – rekla je sarkastično Brnabić.

Premijerka je poslanicima opozicije poručila i da sakupe 85 potpisa kako bi se išlo i na predsedničke izbore.

Brnabić je dodala da su do sada građani predali 35.050 komada oružja policiji.

Rekla je i da je očekivala da će sednica početi izvinjenjem doktorki Milici Pejović Milovančević, koja je v.d. direktora Instituta za mentalno zdravlje i koja se, kako je rekla, od kada se dogodio masakr u OŠ Vladislav Ribnikar, nalazi na “prvoj liniji fronta”. Dodala je da je ona i potpredsednica Radne grupe za zaštitu mentalnog zdravlja mladih, koju je nedavno osnovala Vlada Srbije.

– Mislim da je bilo važno da današnja sednica započne izvinjenjem doktorki Pejović Milovančević, čiju su stručnost pojedini predstavnici opozicije doveli u pitanje prošle nedelje. Ali to nažalost nismo čuli. To je jedinstveni slučaj u istoriji, da jedan političar napada stručnjaka, doktorku iz Instituta za mentalno zdravlje, koja je već dvadeset dana sa decom i bori se u prvim redovima. Ali to se nije dogodilo. Neverovatno je da se u Narodnoj skupštini ruši kredibilitet Instituta za mentalno zdravlje. Ljudski bih vas zamolila da to više na ovom mestu nikada ne uradimo – rekla je Brnabić.

Kazala je i da u dosadašnjoj raspravi nije čula nijedan predlog mera koji bi doprineo da se prevaziđu posledice tragičnih događaja, osim onih , kako je navela, da Aleksandar Vučić podnese ostavku.

– Kažete predlagali ste mere na protestima: smena Gašića, Vulina, gašenje medija koji vam se ne sviđaju, smena REM-a, koja nema nikakve veze sa nama. To je nešto što je na vama, izvolite inicirajte smenu. Ali evo, da pitam, kako bi to sprečilo ovakvu tragediju u budućnosti? Takvi zahtevi nemaju veze sa tragedijom koje se desila, imaju veze da politikom. Mere koje je deo opozicije do sada predlagao, već su dale neke rezultate – rekla je Brnabić.

Ona se obratila i predsedniku DS Zoranu Lutovcu, rekavši da je žestoko napao sportiste, Janka Tisparevića i Dejana Tomaševića, samo zato što su se učlanili u SNS.

– Gde je tu demokratija i demokratski manir, da napadate i vređate nekoga samo zato što se učlanio u neku političku partiju? – upitala je ona, dodavši da je to deljenje Srbije, i da “ćete jasno dobiti odgovor u petak 26. maja, na velikom skupu nade u Beogradu”.

Na sednici je i ministar policije Bratislav Gašić, čija je smena takođe na dnevnom redu ove sednice.

On je govorio o ubistvu u Priboju, za koje je osumnjičen jedan policajac.

– Biću sutra u PU Priboj, gde ću razgovarati sa svima. Preduzete su sve radnje da počinilac bude priveden, i mislim da će se to u narednom periodu vrlo brzo desiti – rekao je Gašić.

Masovna ubistva

Govoreći o masakru u Mladenovcu, on je rekao da je “nepunih 15 minuta nakon izvršenja krivičnog dela policija bila na licu mesta”.
– Istog trenutka zaprečeni su svi putni pravci. Metar po metar sve naše jedinice su pretraživale teren za monstrumom koji je izvršio ovaj teroristički akt – rekao je Gašić, i dodao da je jedan broj jedinica bio angažovan oko svih njegovih veza, porodice, dede po majci…

Govoreći o kritikama na račun policije da i u ovom slučaju, kao i u slučaju masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ona nije uradila ništa, i da su se ubice predale, Gašić je upitao: “Šta je trebalo da uradimo”?

– Mi smo ih hapsili, šta drugo? Da li je trebalo da ubijemo nekoga? – upitao je Gašić.

Poslanička pitanja

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov upitao je da li Tužilaštvo za visokoorganizovani kriminal i bez prijava vodi računa šta se dešava na društvenim mrežama i da li reaguje kada se upućuju pretnje i uvrede sa različitih naloga.

– Opozicija i mediji koji su im naklonjeni kada podignu atmosferu u društvu uslede pretnje, uvrede, pozivanje na obračun na ulicama – rekao je Jovanov, koji je rekao da je juče politički analitičar Dejan Vuk Stanković napadnut od strane tri muškarca u jednom lokalu u Beogradu, dodajući da je na društvenoj mreži Tviter određena grupa ljudi podržala taj čin nasilja.

Poslanica liste “Ujedinjeni” Marija Lukić postavila je pitanje ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću zašto još uvek nije postavljen direktor policije, kao i Ministarstvu pravde koliko lica trenutno prolazi kroz krivični ili prekršajni postupak ili su osuđivani, a da imaju dozvolu za oružje. Takodje, Lukić je upitala dokle se stiglo sa Strategijom za suzbijanje nasilja nad ženama i u porodici.

Poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević upitao je zašto ministri nisu prisustvovali sahranama stradale dece u tragedijama u Beogradu i Mladenovcu i kako je dodao, gde se izgubio pijetet i potreba da se podeli bol sa ljudima koji su unesrećeni.

Poslanica SPS Tatjana Jovanović pitala je ministra finansija Sinišu Malog i ministarku zdravlja Danicu Grujičić da li je moguće izdvojiti dodatna sredstava rebalansom budžeta za formiranje centara za mentalno zdravlje , kao i da li je moguće planirati sredstva za ovu namenu i u narednim godinama.

O čemu se razgovara?

Pored vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, poslanici će raspravljati i o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta ove godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Na dnevnom redu je i predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, koji je podneo poslanik Radomir Lazović i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Brnabić: U narednom periodu će 12.368 policajaca obezbeđivati 1.832 škole

Rasprava o bezbednosnoj situaciji je počela 18. i nastavljena 19. maja, a vladin izveštaj predstavila je premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da će u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivati 1.832 škole u Srbiji, kako državne, tako i privatne.

Dodala je da je počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja nad decom na platformi “Čuvam te”.

Brnabić je rekla da će Vlada razoružati Srbiju i da će 90 odsto dozvola za oružje biti povučeno.

Premijerka je rekla da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

Izvor: blic.rs

 

 

 

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime