12.7 C
Loznica
27. 5. 2024.

EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA ZIME I POČETKA LETA: RHMZ objavio količinu padavina i temperature! April će nas šokirati

EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA ZIME I POČETKA LETA: RHMZ objavio količinu padavina i temperature! April će nas šokirati

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do juna tekuće godine u kojoj navodi da će polovina godine biti topliji i vlažniji u većem delu Srbije.

Prema njihovoj sezonskoj prognozi mart će biti topliji i prosečno vlažan mesec uz moguće slabe i jutarnje mrazeve.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS – navodi se na sajtu RHMZ i dodaje:

– Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Što se tiče aprila ove godine u većem delu Srbije biće topliji i prosečno vlažan, a u Istočnoj Srbiji topliji i suvlјi april.

– U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.4ºS – navodi se na u sezonskoj prognozi i nastavlja: – U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm višim, a u Istočnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

Maj prosečno topao i vlažan. Majske kiše – Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.7ºS. Mesečna suma padavina tokom maja zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

Jun će prema sezonskoj prognozi ove godine u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, u Vojvodini prosečno topao i vlažnji, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji prosečno topao i prosečno vlažan.

– U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad viđegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS. U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.6ºS.

Što s etiče padavina u većem delu Srbije mesečna suma tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm višim, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko tri mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

– U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 69 mm.

Izvor: kurir.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime