14.8 C
Loznica
23. 4. 2024.

NA DANAŠNJI DAN, NA VASKRS 16. APRILA 1944. GODINE, BILO JE NAJKRVAVIJE “savezničko” bombardovanje Srbije!! Razornije bombardovanje nego nemačko 1941!!


Simbol stradanja Srba od strane savezničkih bombi je svakako krvavi Vaskrs u Beogradu 16.04.1944. U toku tog dana poginulo je oko 2000 Beograđana, a oko 5000 je povređeno. Avioni su grad zasuli bombama u ranim jutarnjim časovima dok su beogradske crkve bile prepune, a ulice Beograda življe nego obično. Bombe su razorile i prvo beogradsko porodilište, dom slepih, dva doma za decu izbeglica iz NDH, dečiji dispanzer i dečiju bolnicu.
Na udaru su bili veći gradovi Kraljevine Jugoslavije, a posebno su nastradali gradovi na teritoriji Nedićeve Srbije, među kojima svakako najviše Beograd, Niš i Leskovac..
BOMBARDOVANI SU SAMO SRPSKI GRADOVI!! Prvi je na meti zapadnih saveznika bio Niš, koji je bombardovan 20. oktobra 1943. godine, a zatim još 15 puta; Beograd 11 puta; Zemun i Alibunar po 4 puta; Novi Sad 3 puta, Smederevo, Ćuprija i Popovac kod Paraćina po 2 puta, Sremska Mitrovica, Ruma, Veliki Bečkerek (Zrenjanin), Kruševac, Peć, Kragujevac, Kovin, Pančevo, Velika Plana, Prijepolje, Kuršumlija, Prokuplje, Vučje, Lebane, Grdelica, Leskovac, Podujevo, Raška, Stalać, Kosovska Mitrovica, Priština i drugi..

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime