11.1 C
Loznica
23. 4. 2024.

Oglasili se roditelji đaka koje je „posetio“ Kristijan Golubović, a dobili smo i direktorku škole

Roditelji đaka koji pohađaju Osnovnu školu “Đura Jakšić” na Kanarevom brdu od juče su u potpunom šoku nakon što su saznali, a potom i videli na društvenim mrežama da je bivši kriminalac i učesnik rijaliti programa Kristijan Golubović snimao spot u ovoj školi, zajedno s članovima hip-hop grupe “Crni Cerak”. Cela Srbija osudila je Golubovića, ali i direktorku škole Tamaru Jelić koja je dozvolila da se ovakva predstava izvede u jednoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, a reagovalo je i Ministarstvo prosvete koje je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u školi.

Direktorka Tamara Jelić je odmah odgovorila rečima: „Ništa se nije dogodilo“.

„Srna Lango me je pozvala za vreme uskršnjeg raspusta da ustupim učionicu na par sati zbog inventara, u svrhu snimanja spota grupe „Crni Cerak“, za koju nisam ni znala da postoje jer, kako mi je rečeno, oni promovišu borbu protiv nasilja i na svoj način prezentuju devijantno ponašanje mladih u društvu, pa na taj način govore da tako ne treba da bude. Ideja mi je bila okej, predložila sam da to bude za vreme raspusta, njima nije odgovaralo iz tehničkih razloga, pa smo se dogovorili da to bude posle četiri sata jer su dva sprata slobodna i nemaju nikakav kontakt s mlađim osnovcima čija nastava je bila pred kraj, a stariji đaci idu samo u prvu smenu“, objašnjava direktorka.

Dodaje da im je ustupila prostor, te da su doveli decu koja su im bila statisti u spotu, a koja se vide na snimcima koje je objavio Golubović.

„Otišla sam kući na kratko, a onda me pozvala tetkica i rekla da je Kristijan došao u školu. Iznenadila sam se, pozvala sam Srnu da je pitam, ni ona nije imala pojma, vratila sam se u školu, Kristijan je već otišao, nikakvih incidenata nije bilo, ispred je bilo nekoliko dece koja su mu tražila autogram i želeli su da se slikaju s njim. Nisam ga zatekla, rekla sam momcima iz benda da je trebalo da mi kažu za Kristijana. Rekli su: „Kakve veze ima, on je glumac u spotu“. Rekoh, trebalo je drugačije, ali sad je gotovo“ i dodaje:

„Sve je bilo završeno u najboljem miru. Nikakvih incidenata nije bilo, momci su bili skroz kulturni i pristojni, spakovali su se i otišli. Sutradan sam, kad sam već znala šta će se desiti, zvala Ministarstvo, obavestila Sekretarijat i školsku upravu, tako da očekujem inspekciju sutra, promakli su mi neki detalji i to je to. Deca nisu učestvovala, svi su bili kulturni i fini, tako da je to to. Šta da radim, tako je kako je. Put do pakla popločan je dobrim namerama. U glavi mi je bila dobra ideja“.

Što se tiče večerašnjeg protesta koji su roditelji zakazali u školskom dvorištu, direktorka kaže da ne zna za to, ali da će biti održan redovni sastanak Saveta na kom će izneti objašnjenje o ovom incidentu.

„Sve ću im reći kako i jeste, tako je bilo, nemam ništa protiv da dođu. Zaista ne vidim problem. Nisam znala za Golubovića, to nije bila moja namera“, poručuje direktorka.

Majka četvrtaka koji pohađa osnovnu školu „Đura Jakšić“ izjavila je da se oseća osramoćena jer je u pitanju škola njenog deteta, ali i što je njen sin bio uzbuđen zbog posete bivšeg kriminalca.

„Osećam se osramoćenom. Moje dete je potrčalo kad je čulo da je neko došao u školu, a pritom nije imalo pojma ko je u pitanju, samo je bilo bitno da je taj neko poznat. Kad smo sinoć pričali o tome plakao je kao kiša, govorio je da je samo želeo da bude kul i popularan. Heeej, pa on ima samo deset godina, deca hoće da se slikaju! Zašto im škola nameće takve vrednosti?“, ističe naša sagovornica.

Dodaje da niko od roditelja koji su u Savetu nije bio obavešten da će se u školi snimati spot, a kamoli da će doći Kristijan Golubović.

„Koliko znam, ni deca nisu bila obaveštena, nego su čula od nekog, pa su se skupljali da vide… Znate kakva su deca, okupila bi se i da je Mitar Mirić došao. To je prosto tako. Deca su okrenuta pogrešnim stvarima, zašto im servirati takve vrednosti?“

Prema njenim rečima, članovi hip-hop grupe i bivši kriminalac Kristijan Golubović došli su u školu u toku radnog vremena zaposlenih.

„Oni su ušli u školu odmah posle četvrtog ili petog časa, nisam sigurna, ali je u školi bilo osoblja, direktorka je bila prisutna dok se to dešavalo. Koliko sam shvatila iz poruka koje sam razmenjivala s drugim roditeljima, glumac Pavle Mensur je pozvao direktorku da je zamoli da se u školi snimi spot, a ona im je ustupila učionicu. Direktori škole imaju pravo i autonomiju, mogu takve stvari da dozvole, ali to je vaspitno obrazovna ustanova i ovo je vrlo diskutabilno, neka granica mora da postoji“.

Roditelji su, kako dalje objašnjava, kontaktirali direktorku osnovne škole na Ceraku, s obzirom na to da je ova grupa iz pomenutog beogradskog naselja, a ona im je rekla da, iako su mnogi članovi grupe njeni bivši đaci, takvo nešto nikad ne bi dozvolila.

„Žena je upućena u to. Postoji, naravno, mogućnost da osoblje naše škole nije znalo ko je grupa, ali teško da nisu znali ko je Kristijan Golubović. Odgovornost mora da postoji, morate da čujete kakva je pesma, kakve su vrednosti, šta je ta grupa, kako puštamo svakog da vršlja i radi šta hoće? Ne možemo ostati imuni na ovo“.

Roditelji su zakazali za večeras zakazali protest u dvorištu škole kako bi direktorki ukazali na ovaj incident.

„Poslali smo mejlove i opštini Rakovica i prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, svi znaju o čemu se radi. Ovo je nedopustivo, sramotno i neoprostivo“.

Pretpostavljaju da deca koja se vide na sminku koji je objavio Golubović iz učionice nisu đaci ove škole, nego statisti.

„To je još gore, usred nastave ti pustiš preko 30 neke tuđe dece, starije, koje ulaze u školu, gde su mlađa deca. Šta će biti ne znam, ali ovo je poražavajuće za obrazovni sistem. Konkretno, nisam zadovoljna njenim radom uopšte, sve je to na nekim vrlo čudnim nogama i prosto mi se čini da sam i bila sklonjena iz Saveta zato što sam bila jedina koja se bunila oko nekih stvari. Ja sam želela samo da sve bude transparentno, da svi znaju šta se u školi dešava, da sajt bude transparentan“, kaže ova majka.

Direktorka slala decu u striptiz bar

Ovo nije prvi skandal u ovoj školi, a sve što se dešavalo do sada i izazivalo zgražavanje javnosti, dešavalo se u mandatu Tamare Jelić, psihologa i direktorke osnovne škole „Đura Jakšić“.

Pre nekoliko godina, upravo Tamara Jelić odlučila je da učenici škole u kojoj je ona direktor, a radi se o maloletnim licima do 15 godina starosti, Novu godinu proslave u striptiz baru, koji je opremljen kavezima i šipkama. Roditelji nisu krili zabrinutost zbog ove činjenice, a ona se tad pravdala da odluka nije njena, kao i da je mesto bezbedno.

Izvor: nova.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime