10 C
Loznica
24. 4. 2024.

SANČES RASPISAO VANREDNE IZBORE Španski premijer raspušta parlament

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas da će raspustiti parlament i da će biti održani vanredni opšti izbori u zemlji 23. jula nakon rezultata lokalnih izbora.

– Odluku sam doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora – rekao je Sančes u obraćanju naciji koje je prenosila španska televizija, preneo je Rojters.

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenelo poruku koja je “iznad toga”.

– Zato i kao premijer i generalni sekretar PSOE, ja lično pretpostavljam rezultate – poručio je Sančez.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Izvor: blic.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime