11.1 C
Loznica
23. 4. 2024.

Stanovnici Kosova od Nove godine u EU bez viza

Stanovnici Kosova konačno znaju datum – od Nove godine konačno mogu da planiraju putovanja u Evropsku Uniju bez viza u i da u njoj ostanu do 90 dana.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

Takođe, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a pre svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

Iako je prvobitno planirano da istrog dana bude pušten u rad i “Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumeva registraciju pre putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Izvor: n1info.rs/

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime