7.2 C
Loznica
24. 4. 2024.

9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Srbi su uvek bili na strani boraca protiv nacizma, fašizma, i sl…

 

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije, bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta.

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja. Josif Staljin je kasnije bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Saveza i da bi ona trebalo da bude potpisana u Berlinu. Zato je insistirao na tome da je protokol iz Remsa samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Stoga je organizovana druga ceremonija na neoštećenom imanju, izvan Berlina, uveče 8. maja, kada je već u Moskvi bio 9. maj, zbog razlike u vremenskim zonama.

Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jurgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Fridburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu sovjetske armije u Berlin-Karlšorstu. Ispred Saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder.

 

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime