9.2 C
Loznica
23. 4. 2024.

Dečak (13) koji je 3. maja u osnovnoj školi na Vračaru ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja i dalje je u postupku utvrđivanja uračunljivosti na jednoj klinici.

 

Ubica je prethodne dane proveo u stanju smirenosti i nije mu propisana nikakva terapija. Nema nikakvih zahteva, niti primedbi na uslove u kojima boravi.

Pitanje njegovog pravnog statusa i suočavanja sa razmerama zločina koja je počinio već danima preokupiraju javnost. Iako kao mlađi od 14 godina ne može da bude izveden pred sud, niti mu može biti izrečena bilo kakva krivična sankcija.

Dečak ne može da završi u Vaspitno-poporavnom domu u Kruševcu, ni u maloletničkom zatvoru u Valjevu. Ali to ne znači, kako se u početku spekulisalo, da će se naći na slobodi

Centar za socijalni rad tražiće direktno od lekara koji vrše procenu zdravstvenog, psihičkog i emocionalnog stanja dečaka ubice da se izjasne koji dalji oblik zaštite preporučuju.

Specijalisti će se pismeno izjasniti da li je dečak opasan po sebe i okolinu, kao i da li sugerišu zatvoreni oblik zaštite, otvoreni oblik ili vraćanje nazad, u porodicu.

– Zatvoreni oblik zaštite bila bi hospitalizacija, za šta je potrebna saglasnost roditelja ukoliko roditelji ne daju takvu saglasnost, organ starateljstva moze da pokrene postupak za donošenje privremene mere o lišenju roditeljskog prava.

– Druga mogućnost je da, ukoliko stručnjaci konstatuju da kod dečaka nema nikakvih poremećaja ličnosti, centar proceni da bi on trebalo da bude smešten u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju. Sto nije dobra ideja jer su domovi otvorenog tipa. 

– Treća mogućnost je da tim lekara kaže kako detetu nije potrebno lečenje i da se on vrati u porodicu. U tom slučaju organ starateljstva dužan je da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta – objašnjava Vulević.

Izvor: Kurir

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime