25.7 C
Loznica
28. 5. 2024.

Grujičić: Akušersko nasilje nedopustivo, uskoro očekujem izveštaje nadzora iz Sremske Mitrovice

Grujičić: Akušersko nasilje nedopustivo, uskoro očekujem izveštaje nadzora iz Sremske Mitrovice

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izrazila je danas saučešće majci, koja tvrdi da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, ističući da je svako akušersko nasilje nedopustivo, kao i da vrlo brzo očekuje rezultate unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva.

Grujičić je u saopštenju navela da je zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici odmah 17. januara obavila unutrašnji nadzor, što podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju ili porođaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja.

„Po toj analizi koja nam je dostavljena, porodilja je ušla u porođajnu salu 12. januara. Detaljno je opisana satnica svih preduzetih radnji koje će detaljno biti analizirane, od pregleda do trenutka kada je porodilja dobila periduralnu analgeziju, kada je krenuo porođaj, oko 23 časa, i kada je došlo do incidenta“, navodi se u saopštenju.

Unutrašnji nadzor, kako je dodala, naložio je ispitivanje svih koji su učestvovali u praćenju stanja i porođaju – od momenta kada je porodilja primljena u bolnicu do samog porođaja: šefa patologije trudnoće, šefa akušerstva, načelnika ginekologije, kao i doktora koji su bili u porodilištu, dežurnih doktora, anesteziologa, babica, zaposlenih na prijemnom odeljenju, kao i neonatologa pedijatra koji je pokušao da reanimira i oporavi dete na putu do bolnice.

Grujičić je dodala da je kao ministar zdravlja 17. januara hitno naložila izlazak inspekcije ministarstva na teren, kao i spoljašnji stručni nadzor, koji podrazumeva da kolege iz drugih ustanova koje nisu učestvovale u postupku, kranje objektivno, na osnovu svih činjenica i dokumentacije, donesu svoj sud o tom događaju.

„Očekujem vrlo brzo izveštaj inspekcije i njihovo sagledavanje situacije. Spoljašnji stručni nadzor će završiti kontrolu i ispitati sve u roku od dve nedelje, do tada očekujem i obdukcioni nalaz. Tada ćemo imati sve činjenice i kompletnu sliku o tome šta se sve desilo kako bismo mogli da postupamo dalje“, navela je Grujičić.

Kada je u pitanju vođenje postupka protiv lekara, navela je da postoje dva pravna puta – Sud časti lekarske komore i krivična odgovornost ukoliko ona postoji.

„Procedure po kojima može da se oduzme licenca su jasne. U svakom slučaju, postupaće se na osnovu prikupljenih činjenica“, kazala je Grujičić i dodala da očekuje da će porodica obratiti Sudu časti lekarske komore Vojvodine ili pravosudnim organima Srbije.

Ministarka je navela da su u poslednjih šest meseci intenzivno radilio na analizi svih 50 porodilišta u Srbiji i uslovima u njima, kao i da je pokrenuta javna nabavka za sanaciju pet porodilišta.

„Takođe, radili smo i detaljnu analizu broja porođaja po porodilištima kako bismo obezbedili sigurnost porodiljama. Uskoro ćemo omogućiti suprižnicima ili partnerima da prisustvuju porođajima ukoliko to žele. To će majkama uliti dodatnu sigurnost“, navela je Grujičić.

Dodala je da republičke stručne komisije ministarstva zdravlja već rade na pravilnicima kojima će se u budućnosti određivati pravila ponašanja i postupanja u porodilištima.

„Što se tiče akušerskog nasilja o kome sa više puta govorilo u javnosti, ono je nedopustivo. Posebnu pažnju i brigu moramo voditi o trudnicama i porodiljama. Radićemo na dodatnoj edukaciji kolega i na svaki način zaštiti majke i trudnice. Uvek sam za to da se o problemima govori, pogotovo o nasilju koje je nedopustivo. Pozivam svakoga ko se suočava sa nasiljem da o njemu govori i prijavi ga, kako bi nadležne službe mogle da reaguju“, rekla je ministarka.

Izvor: n1info.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime