25.7 C
Loznica
28. 5. 2024.

Ko je Jakov Milatović, Đukanovićev protivnik u drugom krugu izbora u Crnoj Gori?

Jakov Milatović, zamenik predsednika Pokreta Evropa Sad, u drugom krugu predsedničkih izbora će se boriti sa Milom Đukanovićem za tu funkciju.

Rođen je 1986. godine u Podgorici. Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gde je bio student generacije. Magistarske studije u oblasti ekonomije je završio na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici, zatim je radio u Dojče banci u Frankfurtu. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope, a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste, pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.

Godine 2018. unapređen je u glavnog ekonomistu, sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i drugih, prema biografiji koju je objavio pokret „Evropa sad“.

Autor je više stručnih radova i koautor dve knjige.

Oženjen je i otac troje dece.

U Vladi Crne Gore, koju je predvodio Zdravko Krivokapić, Milatović je obavljao funkciju ministra ekonomskog razvoja, na kojoj se nalazio od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine.

Nakon pada Krivokapićeve vlade, sa Milojkom Spajićem (ministrom finansija u toj vladi) je osnovao Pokret „Evropa sad“, koji je dobio naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tokom svog jednogodišnjeg mandata.

Za predsednika Crne Gore se kandidovao „slučajno“, odnosno nakon što je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića zbog spora oko dvojnog državljanstva.

Tokom predizborne kampanje je napadnut na mitingu u Cetinju, kada su Milatovića ispred Sportskog centra sačekali ljudi koji su počeli da ga vređaju i psuju, da bi potom nasrnuli na njega, a zaštitili su ga pripadnici obezbeđenja i policije.

Milatović je nakon glasanja u Podgorici izjavio da na izborima u Crnoj Gori građani biraju između politike prošlosti, siromašta, podela i politike budućnosti i razvoja.

“Upravo sam preuzeo odgovornost i ušao u predsedničku trku kako bih pobedio Mila Đukanovića i sve ono što on predstavlja u Crnoj Gori, a on je simbol prošlosti i politike koje su delile ovu zemlju”, kazao je on.

Izvor: https://n1info.rs/

Najnovije vesti
Slične vesti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime