29.6 C
Loznica
16. 6. 2024.

KREĆE LI HLAĐENJE TRŽIŠTA NEKRETNINA Niže cene po EU već su uzele danak, u Srbiji se kvadrat i dalje “drži”, ali imamo 2 nova faktora koja bi mogla da UZDRMAJU TRŽIŠTE

Prosečan kvadrat stana za dve godine poskupeo je u Srbiji za oko 30 odsto. Na pojedinim lokacijama u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada cena je išla u plus i do 50 odsto, a najčešće za oko 25. Imajući u vidu takav trend, mnogi su u ovoj godini očekivali bar stagnaciju, ako ne i pad. Okolnosti i velika tražnja učinili su ipak svoje, ali je činjenica i da hlađenje tržišta nekretnina već uveliko gledamo po Evropi.

Rast cena i nestabilnost obeležili su tržišta nekretnina širom sveta tokom cele 2022. godine. I dok se mnogi pitaju kada kreće hlađenje tržišta, čini se da je ono već počelo i u Evropi i u Americi. Pojedini zvaničnici sada najavljuju oštriji pas, prvo na tržištu zakupa, a to bi moglo da ima i dalji epilog na celokupno tržište. Ipak u Srbiji imamo dva nova faktora koja bi mogla dadonesu nove promene na tržišu – i rast cene stambenih kredita i manji broj građevinskih dozvola.

Mnogi stučnjaci ukazuju na smanjen broj građevinskih dozvola, što bi, kako kažu, u narednom perodu moglo dodatno da doprinese rastu cena. U novembru 2022. u Srbiji je izdato 2. 782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

S druge strane, stručnjaci i analitičari smatraju da evropsko tržište nekretnina prolazi kroz vrlo loš i turbulentan period. Vrednost nekretnina drastično je porasla tokom prošle i ranijih godina, a sada se hlađenje vidi u sve više zemalja. Cena kvadrata u pojedinim zemljama pala je u proseku za 15 odsto. Kako se čini za sada, najviše u Švedskoj.

 

Najnovije vesti
Slične vesti

3 KOMENTARA

  1. Nekretnine i Stanovi stalno rastu! Rast cena i nestabilnost obelezili su trzista nekretninama sirom Sveta tokom cele ove godine. Mada nisu svi gradjeni po standardima i kvalitetu, jedino nama preostaje da uradimo enterijer po svom ukusu kako mi zelimo tako cu i uraditi posle sanitarije sebe sam castila nobel aparatom za preciscavanje vode, koji je sada veoma potreban za svaku porodicu da ga imaju u Stanu ili Kuci.

  2. Ja ne mogu kupiti neku nekretninu ili stan kada zivim od jedne minimalne plate od koje jedva sastavljam kraj sa krajem. Jedino mogu da sanjam da kupim sebi stan, ali kada bi bila u mogucnosti kupila bi jedan fotokataliticki preciscivac vazduha, koji mi je preko potreban.

  3. Ja od moje plate ne mogu kupiti nikakvu nekretninu, samo mogu da sanjam o kupovini stana.
    Jedino mogu da kupim fotokataliticki preciscivac vazduha koji je svima nama veoma potreban za zdravlje cele porodice i da udisemo cist vazduh.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime