7.2 C
Loznica
24. 4. 2024.

Na današnji dan, 22. aprila 1945. godine, izvršen je probijanje logoraša iz Jasenovca. Srbija obeležava državni praznik posvećen žrtvama Holokausta!

“Nema osvete za pokolje iz 1941. niti je ona moralno opravdana. Jedina osveta za Jasenovac je sećanje na njega. Jasenovac sada postaje novi Kosovski ep srpskog naroda, feniks iz koga se rađaju novi istorijski duh i nova svest. Ja sam davno primetio da pokolj 1941. teže doživljavaju deca nego mi stariji koji smo u njemu jedva spasili živu glavu. Jasenovac se više nikada neće obnoviti, a srpski narod mora sačuvati ravnotežu duha i onemogućiti da, u strahu od Jasenovca, prvi potegne noževe i na svoj vrat natovari svoj Jasenovac. S tim mračnim bremenom će mu svi putevi u istoriji biti zatvoreni, kao što su zatvoreni onima koji nose stari Jasenovac na svom vratu.” (akademik prof. dr Milorad Ekmečić)

A prof. dr Gideon Grajf, istoričar Holokausta, autor najznačajnije studije o ovom logoru, monografije “Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti” piše da je “Jasenovac daleko brutalniji od Aušvica.”

Prema procenama od leta 1941. do aprila 1945. godine na najokrutniji način ubijeno je oko 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime