7.2 C
Loznica
24. 4. 2024.

OVO DO SADA NIJE VIĐENO U SRBIJI stigli novi radari, ne prate samo brzinu: Zaboravite NA OPRAVDANJA kod sudije!

Saobraćajna policija ubuduće će koristiti novu vrstu radara, koja do sada nije viđena na srpskim putevima. Proizvođač tvrdi da bez uticaja policijskog službenika novi policijski radar snima odjednom sva vozila koja prolaze pored njega, bez obzira na to koliko ih ima.

“Razlika u odnosu na već postojeće radare je širina kolovoza koji radar pokriva, tačnije broju saobraćajnih traka u kojima može da meri vozila. Novi radar može da meri brzinu svih vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja. Radar će moći sam da selektuje i prijavljivaće vozila koja prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja. Pre nego što se radar postavi, podese se podaci o lokaciji, koliko ima saobraćajnih traka, koji su smerovi kretanja, koje su širine saobraćajnih traka, kolika je dozvoljena brzina, a onda softver prema tim parametrima vrši selekciju”, kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.
Saobraćajni policajac ima obavezu da postavi radar na određenoj lokaciji, podesi parametre, a nakon toga samo nadgleda rad. Radar može da radi u svim vremenskim uslovima.

“Radari će imati dva laserska snopa, što je neophodno zbog širine kolovoza. Ta dva snopa su potrebna da bi se sa sigurnošću identifikovalo vozilo koje je u prekršaju.Samo ako je softver sa sigurnošću i sa oba snopa utvrdio da je određeno vozilo u prekršaju, onda će poslati prijavu. Prema rečima proizvođača novi radar meri brzinu od 20 do 320 kilometara na čas. Svi podaci koje prikupi radar su kriptovani i nije ih moguće izbrisati iz sistema”, zaključio je Milinković.

Ovih radara trenutno ima tri, a u planu je da ih ubuduće bude što više, kako bi se smanjili prekršaji vozača.

“Novi radari će prioritetno biti postavljeni u zoni pešačkih prelaza, jer smo radeći na terenu imali situaciju da vozilo ide i preko 90 km na čas u zoni pešačkog prelaza, što je zaista zabrinjavajuće”, zaključio je Milinković.

izvor:kurir.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime