23.6 C
Loznica
18. 7. 2024.

Poverenica: Duboko potresna ispovest žene o porođaju u Sremskoj Mitrovici, utvrditi sve činjenice

Poverenica: Duboko potresna ispovest žene o porođaju u Sremskoj Mitrovici, utvrditi sve činjenice

Duboko je potresna i zabrinjavajuća ispovest žene o iskustvu tokom porođaja i smrti njene bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici, o čemu izveštavaju mediji, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je dodala da je izuzetno važno da nadležni utvrde sve činjenice ovog slučaja i da je „krajnje vreme da svi zajedno kao društvo stvorimo podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje, jer to je pitanje zdravlja i kvaliteta života, ali i suštinsko pitanje ravnopravnosti žena“,

„Na neophodnost humanog i adekvatnog tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama ukazali smo upućujući preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije pojedinim zdravstvenim ustanovama“, rekla je Janković.

Dodala je da smatra da svi relevantni akteri, pre svega ustanove zdravstvene zaštite, moraju biti uključene u stvaranje boljih uslova i atmosfere u kojoj odlazak na porođaj neće značiti potresno i traumatično iskustvo, pa i razlog da se odustane od naredne trudnoće, već će predstavljati poseban trenutak i radost za svaku majku i tu porodicu.

„Tokom trudnoće, ali i porođaja i kasnije, odnosno u jednom od najosetljivijih i najvažnijih perioda u životu, ženama treba dati punu podršku i učiniti da se osećaju sigurno, bezbedno i zaštićeno, dodaje poverenica“, navela je janković.

Prema njenim rečima, takođe, ovom problemu se ne sme pristupiti senzacionalistički niti slučajave treba generalizovati, zbog čega je od izuzetne važnosti da se u svakom konkretnom slučaju ispitaju odgovornost i okolnosti koje su dovele do propusta i neadekvatnog tretmana trudnica i porodilja.

Ženama, navodi ona, mora biti obezbeđen najviši standard i human tretman prilikom pružanja zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije i akušerstva.

„Zato je pored adekvatnih prostornih uslova, neophodno obezbediti i konstantnu edukaciju medicinskog osoblja, od radnika na prijemu do lekara i babice, i to ne samo sa aspekta zdravstvene zaštite već i sa aspekta ostvarivanja svih ljudskih prava, jednako za sve“, kaže Janković.

Dodaje da će institucija koju vodi učiniti sve da bude koherentan faktor u ovom procesu.

„U tom smislu upravo pripremamo preporuku mera nadležnim organima i planiramo organizovanje dijaloga u cilju unapređenja ravnopravnosti svih žena u vezi sa trudnoćom i porođajem. Moramo učiniti sve da iskorenimo loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života“, dodala je Janković.

Izvor: n1info.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime