10 C
Loznica
24. 4. 2024.

Vest iz Muzeja žrtava genocida

 

Obaveštavamo da će, počev od srede 26. aprila 2023. godine, u 12 časova, pa u narednih deset dana, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije biti izložen autentični spisak dela srpske dece spašene zahvaljujući plemenitoj Diani Budisavljević iz hrvatskih logora u drugoj polovini 1942. godine koji je nedavno u posedu Muzeja žrtava genocida.

Od prethodnog petka, kada smo to objavili, naši, kao i brojni mediji u regionu,

bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao.

Pod oznakama “hitna vest”, “epohalno otkriće” ili “u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba”, mediji u regionu i Zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju o tome da je Muzej, nakon više od 80 godina, došao do, kako to nazivaju, “srpske Šindlerove

liste”.

Takođe, vodeći stručnjaci i institucije u svetu upućuju čestitke Muzeju na ovom otkriću. Dovoljno će biti ukoliko ukažemo na to da su prve stigle iz SAD i Izraela.

U pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o bezmalo 5.800 srpske dece spašene u okviru akcije plemenite Diane Budisavljević.

Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija Muzej žrtava genocida je odlučio da taj prvoklasno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju Srbije.

Tom prilikom, u sredu, 26. aprila 2023. godine u podne, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije biće održana pres-konferencija tokom koje će se prisutnim predstavnicima sredstava javnog informisanja obratiti g-đa Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, i g. Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime