27.7 C
Loznica
18. 7. 2024.

Vučić:Na Kosovu tektonske promene, izborni debakl Kurtija i Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se juče na Kosovu i Metohiji dogodile tektonske promene, kao i da je u pitanju izborni debakl Aljbina Kurtija i Kvinte.

„Nisam slučajno rekao samo Kurtija, već svih koji su ga hrabrili i sebe lagali da je problem u kriminalnim srpskim organizacijama i Beogradu“, rekao je Vučić.

„Pod dva, ovo je istorijski rezultat jer se nikada ništa slično nije desilo na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, da izlaznost jedne nacije bude 0,029 odsto“, dodao je.

Ovo je, kako kaže predsednik, pokazalo i ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji. „Srbi su se ponašali ne samo nacionalno svesno već i kao veoma snažan narod koji zna pod kakvim je pritscima, ali narod koji je bio spreman da pokaže ogromnu odlučnost da se suprotstavi gaulajterima na najdostojanstveniji način“.

„I pod četiri, možda najznačajnija poruka i nama i svetu je da suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire koji uvek moraju da idu u Prištini, jer Kvinta je ta koja podržava nezavisno Kosovo i kad im govorite da se nešto dešava u srcima i glavama ljudi – kažu Vučić je naredio to iz Beograda“, dodao je.

On je na konferenciji za novinare rekao da njegova analiza tih tektonskih promena neće biti površna i plitka i da se neće svoditi na to da kažemo da je u pitanju „poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima – a to je nedvosmisleno“

„Ovo juče što se dogodilo je bilo mnogo više od toga – srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, zapadnih sila, da traži veše poštovanja, da traži stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja“, rekao je Vučić.

On je rekao da je u biračkom spisku od 23. aprila za 1.345 lica više nego pre dve godine na lokalnim izborima.

„Dakle 45.095 lica u biračkom spisku – Srba ukupno izašlih je 13, pri tome dvoje kažu da su greškom izašli, ali da ne ulazimo detalje“, dodao je.

Tih 13 je 0,029 procenata glasova, nijedan Srbin u Zubinom potoku nije uzeo učešća na izborima, u Kosovskoj Mitrovici dvoje lica, u Leposaviću sedam i Zvečanu njih četiri, kaže predsednik.

„Ono što je interasantno je da je izašao značajno manji broj Albanaca na izbore nego 2021“, godine.

Izbori su, kako kaže, održani u 13 kontejnera koji su raspoređeni na severu, a učesvovalo je devet albanskih kandidata i jedna Srpkinja.

„Na biračkom mestu u selu Lipljan u Zvečanu, član biračkog odbora, Albanac pojavio se sa tetovažom UČK. To mesto je posetio i švajcarski ambasador Tomas Keli, valjda da se pokaže kako demokratski i u miru, zahvaljujući angažmanu prištinskih vlasti to protiče“, rekao je Vučić.

Dodao je da na više biračkih mesta – čak šest od 13, niko nije glasao – dva u Zubinom Potoku, tri u Zvečanu i jednom u Leposaviću.

„Kurtijev kandidat u Kosovskoj Mitrovici osvojio je 519, a 2021. godine imao je 1.56 glasova, znači više nego duplo manje. Svi kontrolori bili su članovi dve porodice“, rekao je on.

U nedelju su u četiri opštine na severu Kosova(Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica) održani vanredni lokalni izbori po zakonima Kosova.

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate prema kojima je najveći broj glasova za gradonačelnika Severne Mitrovice odneo je kandidat iz redova Samoopredeljenja Erden Atić sa 66,5 odsto, odnosno 519 glasova.

Taulant Keljmendi iz PDK osvojio je 23,8 odsto glasova, odnosno 186, a Betim Osmani iz GI „Mitrovica“ 9,6 odsto, odnosno 75 glasova.

Izvor: n1info.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime