25.7 C
Loznica
28. 5. 2024.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici

Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici

Zaštitnik građana je danas, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta porodilje iz Šida u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica, saopšteno je iz njegove kancelarije.

„Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zaštitnik građana zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene.

Potrebno je i da resorno Ministarstvo zdravlja, u istom roku, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju, a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice Sremska Mitrovica u postupku porođaja porodilje čije je dete preminulo, navodi se u saopštenju.

Po prijemu odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem postupku, ukazuje se.

Izvor: n1info.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime