20.7 C
Loznica
28. 5. 2024.

U petak, 28. aprila 2023. godine u 11 časova u Parku breza u Loznici biće obeleženo 117 godina od rođenja i 30 godina od smrti najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu, Momčila Gavrića.

Program će obuhvatiti ceremoniju polaganja venaca i protokolarna obraćanja i Ljubinka Đokića, pomoćnika gradonačelnika Loznice i Gorana Vilića, kustosa istoričara upravnika Muzeja Jadra u Centru za kulturu “Vuk Karadžić”.

Vence će položiti predstavnici grada Loznice, Centra za kulturu “Vuk Karadžić” i Vojske Srbije-kasarne “Podnarednik Momčilo Gavrić” u Loznici.

Tom prilikom podsetićemo se herojskih podviga Momčila Gavrića koji je kao osmogodišnji dečak izbegao ubistvene austrougarske trupe, na njegovo priključenje Šestom artiljerijskom puku kojem je komandovao brat Dimitrija Tucovića, Stevan Tucović, kao i na njegovo učešće u slavnoj Cerskoj i Kolubarakoj bici. Takođe, osvrnućemo se i na njegovo učešće u jednom od najvećih stradanja srpske vojske tokom povlačenja kroz Albaniju, kao i u proboju Solunskog fronta i borbama srpske vojske na Kajmakčalanu.

Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime