28.6 C
Loznica
26. 7. 2024.

Dačić: Članstvo Kosova u SE neće biti na dnevnom redu sastanka u sredu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Strazburu da na sutrašnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope neće biti razgovora o članstvu Kosova u toj organizaciji.

„Činjenica da neko o tome priča, kao i o viznoj liberalizaciji, u danima kada se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kog oni ništa nisu sproveli, predstavlja jedan akt velikog licemerja i bezobrazluka prema Republici Srbiji“, poručio je Dačić u izjavi novinarima u Strazburu, gde prisustvuje obeležavanju 20 godina članstva Srbije u SE, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, u ovom trenutku je neizvesno kada će i da li će se to pitanje naći na dnevnom redu dok neke zemlje, predvođene Nemačkom, smatraju da to hitno treba da bude urađeno.

„Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom“, rekao je Dačić i podsetio da se Priština na to obavezala pre 10 godina.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Savetu Evrope 12. maja prošle godine. Aplikaciju Kosova za članstvo u SE najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu, konačnu reč daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja izjavio je da je članstvo Kosova u Savetu Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine. On je precizirao da je „članstvo Kosova u Savetu Evrope u potpunosti u skladu sa sporazumima iz Brisela 2013, tačka 14, i iz Brisela 2023, tačka 4“.

Dodao je da je, ako Srbija glasa protiv, to kršenje sporazuma.

Izvor: n1info.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime