26.3 C
Loznica
26. 7. 2024.

Objavljeni detalji o polaganju državne mature: Kakvi će biti zadaci, kako će se bodovati, kada stižu zbirke i koji fakulteti ukidaju prijemni

Do sada se 45 fakulteta, u okviru četiri državna univerziteta – Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izjasnilo da će ukinuti prijemni ispit od 2024. godine, kada bude uvedena državna matura. U međuvremenu, Ministarstvo prosvete je nakon sastanka sa srednjoškolcima pojasnilo pojedine detalje u vezi sa samim konceptom državne mature.

Među fakultetima koji potpuno ukidaju prijemni su Pravni, Poljoprivredni, Građevinski, Šumarski, Tehnički fakultet u Boru, Filološki, Biološki, Geografski, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) i Rudarsko-geološki fakultet, Fizički fakultet, Tehnološko- metalurški, Fakultet za fizičku hemiju.

Neformalna organizacija srednjoškolaca „I mi se pitamo“ saopštila je da je nedelju dana nakon što su održali sastanak kom je prisustvovao i ministar Branko Ružić, Ministarstvo prosvete proledilo odgovore na neka pitanja koja su unosila zabunu.

Donji prag za polaganje državne mature

Prag se računa na svakom testu pojedinačno i biće utvrđen na početku sledeće školske godine. U opticaju je više ideja.

Uspeh ostvaren u školi

Uspeh koji učenici ostvare u školi raćunaće sa 30-40 bodova, dok će se uspeh sa takmičenja bodovati sa 10-30 bodova.

Zbirke za pripremu

Kako bi se učenici što bolje pripremili za polaganje državne mature. na raspolaganju će im biti onlajn zbirka zadataka i biće objavljene u septembru, na početku nove školske godine.

Koliko će biti teški zadaci na državnoj maturi?

Zadaci na državnoj maturi biće podeljeni u tri nivoa na osnovu težine i to:

25 odsto zadataka činiće osnovni nivo,

50 odsto zadataka činiće srednji nivo i
25 odsto zadataka činiće viši nivo.

Šta kada učenici imaju isti broj bodova na testu?

U slučaju da učenici na državnoj maturi imaju isti broj bodova, fakulteti će indvidiulano odrediti koji će kriterijum prevagnuti.

Dileme o državnoj maturi koje još uvek nisu rešene

Kako će fakultete upisivati učenici koji to žele naknadno da urade?

Izvor: nova.rs

Najnovije vesti
Slične vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime